Je wilt beginnen met adverteren op social media. Maar hoe maak je een advertentie op Facebook? In dit artikel leggen wij je precies uit wat je moet doen om te beginnen met het adverteren op Facebook en hoe je een advertentie maakt. 

Voorbereidingen

We gaan er in dit artikel vanuit dat je wilt adverteren voor jouw bedrijf. Je hebt hiervoor een aantal dingen nodig:

  • Een Facebook pagina van jouw bedrijf
  • Een Facebook Bedrijfsmanager account 
  • Een Facebook Advertentieaccount

Een Facebook bedrijfspagina kan je gemakkelijk aanmaken door op het plusje rechts boven in Facebook te klikken. Klik vervolgens op “pagina” en maak je eigen bedrijfspagina aan. 

Facebook pagina aanmaken

Een Facebook Bedrijfsmanager account kan je aanmaken via de deze link: https://business.facebook.com/overview 

Volg de instructies die Facebook je geeft en je hebt binnen een aantal minuten een bedrijfsmanager account aangemaakt.

De volgende stap is het linken van je Facebook bedrijfspagina aan je bedrijfsmanager account. 

(De volgende foto’s kunnen er in je eigen scherm iets anders uitzien als je het voor het eerst instelt.)

Wanneer je in je bedrijfsmanager account zit, ga dan naar bedrijfsinstellingen. In het linker menu zie je het kopje “pagina’s” staan zoals hieronder op de foto. Klik daarop. Klik vervolgens op de knop “toevoegen” en daarna op “een pagina toevoegen”. Vul vervolgens de naam in van jouw bedrijfspagina en link deze met het bedrijfsmanager account. 

Facebook pagina toevoegen aan business manager

Nu je jouw bedrijfspagina hebt gekoppeld aan je bedrijfsmanager account is het tijd om een advertentieaccount aan te maken. Dat doe je volgens de stappen op de onderstaande foto. Klik op “advertentieaccounts”, daarna op “toevoegen” en vervolgens op “nieuw advertentieaccount maken”. Vul de gegevens in waar Facebook daarna om vraagt en jouw advertentieaccount is aangemaakt.

Facebook advertentieaccount aanmaken

Je kunt nu aan de slag met het maken van je eerste advertentie!

Zo maak je een Facebook advertentie

Nu je alle voorbereidingen hebt afgerond kan je nu echt beginnen met het maken van je eerste Facebook advertentie. 

Open Facebook en klik op het plusje rechts bovenin. Klik dan vervolgens op “advertentie”.  

Facebook advertentie maken

Je komt dan op de pagina zoals hieronder. Hier kun je nu kiezen uit verschillende campagnedoelstellingen. Om het in dit artikel simpel te houden maken wij een campagne met als doel “verkeer”. Met dit doel probeer je met je advertentie zoveel mogelijks mensen naar je website te krijgen. 

Facebook advertentie verkeer

Wanneer je deze optie hebt aangegeven, klik dan op het kopje eronder: “Campagne een naam geven – optioneel”. Je ziet hier dan de volgende drie lagen zoals op het voorbeeld hieronder: Campagne, Advertentieset en Advertentie.

Campagne: Hier stel je jouw doel en budget in.

Advertentieset: Hier stel je jouw doelgroep in, plaats van de advertenties en andere technische aspecten. 

Advertentie: Hier maak je jouw advertentie. Hier stel je dus de foto en teksten in die jij wilt laten zien aan je doelgroep. 

Instellen Facebook advertentie namen

Het is handig om je campagne hier gelijk een naam te geven zoals op het voorbeeld. In dit geval heb ik ze deze namen gegeven, maar je kunt deze noemen zoals jij zelf wilt. 

Campagne instellen

Als je op doorgaan klikt kom je op de onderstaande pagina terecht. Alles staat in principe al goed ingesteld hier.

Facebook advertentie campagne instellen

Als je naar beneden scrolt kom je bij het onderstaande gedeelte van de pagina. Je kunt hier kiezen tussen een looptijdbudget of een budget per dag. Je kunt één van de opties kiezen. Als je een advertentie opzet is het kiezen van een looptijdbudget vaak beter zijn. Hierbij heb je de optie om een eigen advertentieplanning in te stellen en houdt Facebook rekening met goede dagen en slechte dagen. Ze zullen dan de ene dag meer geld uitgeven en de andere dag minder. 

Facebook budget instellen

Laat de optie “bodstrategie voor campagne” staan op “laagste kosten”. Bij de andere opties moet je het budget zelf managen. Dit is erg lastig en kost ook veel tijd. 

Facebook budget instellen 2.0

Als je voor een looptijdbudget hebt gekozen kan je onderaan deze pagina ook kiezen voor een advertentieplanning. Als jouw doelgroep in het weekend bijvoorbeeld veel minder actief is op Facebook, dan kan je er bij advertentieplanning voor zorgen dat je advertentie niet loopt in het weekend.  

Advertentieset instellen

Wanneer je doorgaat naar de volgende fase in het maken van je Facebook advertentie, kom je terecht bij je advertentieset.

Je ziet het onderstaande beeld met een aantal opties. Zo ook de optie “dynamisch advertentiemateriaal”. Dit is een hele slimme functie van Facebook. Met deze functie kan je namelijk gebruik maken van duizenden verschillende combinaties tussen advertentieteksten en foto’s. Ik zal het even beter uitleggen:

Met dynamisch adverteren kan je ervoor kiezen om 5 foto’s, 5 advertentieteksten, 5 koppen, 5 beschrijvingen en 5 call-to-action buttons in te stellen bij het maken van je advertentie. Facebook gaat de combinaties van deze verschillende teksten en foto’s met elkaar testen en vind uiteindelijk de perfecte combinatie die het beste werkt. Je kunt dus testen met 5 x 5 x 5 x 5 x 5 = 3125 verschillende advertenties! En je hoeft zelf niks te doen want Facebook kiest de beste combinaties uit en adverteert hier dan verder mee. Als je een wat lager campagnebudget hebt adviseer ik om niet met te veel verschillende foto’s en teksten te testen, maar dit te houden bij 2-3 foto’s en teksten. Anders ben je al een deel van je budget kwijt doordat Facebook heel veel combinaties moet testen. 

Facebook dynamisch advertentiemateriaal

Als je iets naar beneden scrolt kan je hier je advertentie planning instellen en kan je aangeven hoeveel je minimaal en maximaal wilt uitgegeven voor deze campagne. 

Onder advertentieplanning kom je uit bij de doelgroep. Het instellen van je doelgroep is een heel erg belangrijk onderdeel van je Facebook campagne. Dit is bepalend of jouw advertentie gaat werken of niet. 

Als voorbeeld doen we ons even voor alsof we gitaren verkopen voor mensen die houden van rockmuziek. Als je deze interesses invult, zorg er dan voor dat je de doelgroep verkleind. Ik heb nu de twee interesses “rockmuziek” EN “elektrische gitaren” ingevuld door de doelgroep te verkleinen. Mensen die interesse hebben in rockmuziek en in elektrische gitaren krijgen nu de advertentie te zien. Wanneer je deze twee interesses los invult word je advertentie laten zien aan mensen die van rockmuziek houden maar misschien geen interesse hebben in elektrische gitaren, of andersom. Hierdoor zal je advertentie dus veel minder goed aanslaan omdat het niet jouw specifieke doelgroep is. Verklein dus altijd je doelgroep.

Rechts bovenin zie je jouw doelgroep grootte. Ga zelf even na of dit een realistisch getal is. Wanneer deze veel te laag of veel te hoog is voor jouw doelgroep, zoek dan naar andere interesses.

Facebook doelgroep instellen

De laatste stap bij het instellen van je advertentieset in het instellen van de plaatsing van je advertentie. Als je het automatisch laat doen door Facebook zullen je advertenties er niet altijd even goed uitzien. Dit komt omdat de verschillende plaatsingen verschillende foto afmetingen hebben. Als je maar één foto afmeting hebt kan je ook kiezen voor handmatige plaatsingen. Ik zou deze optie aanraden als je maar één foto afmeting hebt of als je zeker weet dat je advertentie het ‘t beste gaat doen op bijvoorbeeld het nieuwsoverzicht op Facebook of Instagram of een andere plaats waaruit je kunt kiezen.

Facebook advertentie plaatsing

Advertentie instellen

Goed bezig! Je bent aangekomen tot de laatste stap in het maken van een Facebook advertentie. Het maken van de advertentie zelf!

Je komt als eerste uit op de onderstaande pagina. Vul bij identiteit jouw Facebook pagina in. Wil je ook adverteren op Instagram? Koppel dan je Instagram bedrijfspagina met je advertentieaccount. Op deze manier kan je dezelfde advertentie ook aan je doelgroep op Instagram laten zien.

Je kunt kiezen om met één foto of video te adverteren of met een carrousel aan foto’s. Dit is volledig aan jou welke keuze je hier maakt.

Facebook advertentie instellen

Daarna kan je je foto’s instellen. Als je voor dynamisch adverteren hebt gekozen kan je nu 5 foto’s invoeren. Als je hier niet voor hebt gekozen kan je maar één foto instellen.

Facebook advertentie foto instellen

Na het instellen van je foto’s kan je nu je primaire teksten invoeren, koppen, beschrijvingen en call-to-actions. Hier geldt ook, wanneer je gebruik maakt van dynamisch adverteren kan je meerdere opties instellen, anders maar één. 

Facebook advertentietekst instellen

Je advertentie plaatsen

Je hebt nu alles gedaan om je Facebook advertentie te kunnen plaatsen. Het laatste wat je nu nog hoeft te doen is het klikken op de groene knop “publiceren” rechts onder in het scherm. Dit zorgt ervoor dat jouw advertentie geplaatst gaat worden op Facebook (en Instagram als je dat hebt ingesteld). Facebook moet nog wel even je advertentie checken. Dit duurt een paar uur tot maximaal drie dagen. Zodra je advertentie is goedgekeurd staat die gepland voor de datum die jij hebt ingesteld of gaat deze gelijk lopen als je ‘m direct online wilt hebben.

Gefeliciteerd! Je hebt je eerste advertentie geplaats op Facebook/Instagram!

Nu is het afwachten of jouw advertentie goed gaat lopen en of je nieuwe klanten binnenkrijgt. Als je advertentie een paar dagen heeft gelopen kan je jouw advertentie analyseren door te kijken naar de cijfers die Facebook jou levert. Als de cijfers tegenvallen moet je wellicht wat doen om je advertentie te verbeteren. Gelijk goede resultaten gehaald? Good job! 

Nog meer weten over Facebook adverteren? Lees dan hier onze 5 tips voor het adverteren op facebook!

Facebook advertenties uitbesteden?

We hopen dat we goed hebben kunnen helpen met dit artikel! Mocht je het toch nog te lastig vinden of ben je er niet zeker van dat je dit zelf kunt doen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen jouw advertentie strategie opzetten, content maken en je advertenties managen.