Wat is website security?

Russische hackers, ransomware, phising. Regelmatig krijgen we deze termen te horen op het nieuws. Voor een reden ook; hack-aanvallen zijn niet niks en liggen constant op de loer. We denken vaak dat hack-aanvallen zelden bij de extreem ongelukkigen gebeuren. Dat klinkt ook logisch, aangezien hack-pogingen onzichtbaar zijn en vaak geruisloos worden uitgevoerd.

Website securityToch is er voor elk Nederlands bedrijf een risico om slachtoffer te worden van een zogeheten cyber-aanval. Voor hackers zijn bedrijven waardevol, omdat gevoelige informatie voor veel geld verkocht kan worden, en websites gegijzeld kunnen worden die vrijgegeven worden bij een grote hoop losgeld. In deze blog lees je wat de grootste gevaren zijn voor jouw bedrijf op het gebied van website security, en wat je er tegen kan doen.

Wat is het gevaar?

Van alle bedrijven die 10 of meer werkzame personen heeft, heeft 94% een website. In deze tijd is het belangrijk om jouw bedrijf te presenteren op het internet. En daarnaast gebruiken de meeste bedrijven steeds meer ICT in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Vaak worden bankgegevens, inloggegevens en andere gevoelige informatie zoals personeelsbestanden en facturen opgeslagen op computers of in de cloud. Als deze informatie in de verkeerde handen komt, heb je de mogelijkheid dat er geld gestolen wordt of wordt gesjoemeld met bestanden.

Wat zijn de meest voorkomende hack-aanvallen? En wat zijn de gevolgen hiervan? Hier volgt een overzicht van drie meest voorkomende aanvallen.

Phishing

Bij een phishing-aanval probeert een hacker een slachtoffer te lokken om malware (kwaadaardige software) te downloaden. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van het sturen van e-mails die op het eerste gezicht officieel lijken, zoals een e-mail van Apple die vraagt om de servicevoorwaarden van jouw account te updaten. De e-mail vraagt of je op een link kan drukken zodat het updaten kan beginnen. Zodra je op de knop drukt, wordt je naar een website van de hacker gebracht die jou malware laat downloaden. Nu de malware op jouw computer staat, heeft de hacker toegang tot alle gegevens die erop staan.

Ransomware

Ransomware is een van de meest vervelende vormen van een cyber-aanval. Tijdens dit soort hacks wordt je website op slot gezet. De hacker vraagt jou binnen een korte tijd om een hoog bedrag in bitcoins over te maken, zodat je website weer van het slot kan. Zodra je niet aan de betaalverwachtingen voldoet worden alle website-bestanden verwijderd.

DDoS aanvallen

Een Distributed Denial of Service (oftewel DDoS) aanval houdt in dat een hacker een heel hoog aantal aanvragen naar je website stuurt waardoor de server overbelast raakt. Hierdoor raakt je website uit de lucht, en kan niemand hem tijdens de aanval meer bezoeken. Een bedrijf die afhankelijk is van website-bezoekers kan hier veel schade onder lijden.

beveiliging van website


Wat kan ik er tegen doen?

Er zijn een aantal dingen die jij nu kan doen in de strijd tegen potentiƫle cyberaanvallen, om zo jouw website security op te krikken. Gebruik de onderstaande checklist om jouw website security een boost te geven.

1. Bewustwording

Het eerste en belangrijkste wat je kan doen is bewust worden van deze gevaren. Zorg dat jij en je personeel op de hoogte zijn van alle verschillende aanvallen. Let op verdachte e-mails en aanvragen van bekende en onbekende partijen, en klik niet zomaar op elke link. Probeer er zeker van te zijn dat de links die je aanklikt echt te vertrouwen zijn.

2. Controleer je website

Er zijn verschillende tools die kunnen controleren of jouw website wel veilig is! Op het internet zijn er een aantal gratis tools die je kan vinden om jouw website security te toetsen. De volgende twee tools geven een overzicht van de kwetsbaarheden en veiligheid van je website.

3. Hou alles up-to-date

Code die over datum is of niet meer wordt ondersteund biedt kansen voor hackers om binnen te dringen op jouw systeem. Geef hackers geen kansen en zorg dat al jouw code/plugins/applicaties over de nieuwste versie beschikken.

4. Installeer software

Er zijn ook applicaties die jouw website security een boost geven. Voor WordPress sites heb je bijvoorbeeld de plugin WordFence Security. Deze gratis plugin biedt verschillende mogelijkheden zoals een firewall, log-inbescherming, malware scanning en nog veel meer!  

Team werkt aan beveiliging website


Hulp nodig?

Het uitvoeren van al deze zaken klinkt natuurlijk erg ingewikkeld. Gelukkig zijn wij goed op de hoogte van de huidige dreigingen op het gebied van website security. Ferbis zorgt ervoor dat jouw website beschermd is tegen alle potentiƫle hack-aanvallen. Neem contact met ons op zodat wij jou kunnen helpen!