Wat is een SEO landingspagina? Die vraag krijgen wij vaak te horen als we onze klanten uitleggen wat SEO precies is. Om de SEO van jouw website een flinke stap vooruit te brengen is het belangrijk om te weten wat een SEO landingspagina is en hoe je deze het beste kunt gaan maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt gaan doen zodat je zelf goede zoekmachine optimalisatie resultaten kunt gaan behalen.

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie verwijst naar het proces van het bewerken van de elementen van een webpagina om het waarschijnlijker te maken dat die pagina in zoekresultaten verschijnt wanneer iemand een relevante zoekopdracht intypt.

Google’s eerste prioriteit is om de gebruiker van Google de resultaten te tonen waarvan het denkt dat ze het meest overeenkomen met wat deze gebruiker zoekt. Als je bijvoorbeeld zoekt op “online marketing” gaat Google alle relevante webpagina’s af die gaan over online marketing en laat de zoekmachine jou de beste resultaten zien die zij voor jou hebben gevonden. In relevantie zal de meest relevante match op nummer één staan en zullen de minder relevante pagina’s daaronder staan.

Met behulp van zoekmachine optimalisatie (SEO) kan je ervoor zorgen dat jouw website als erg relevant gezien gaat worden door Google waardoor jouw website op veel nummer één plekken naar boven zal komen als iemand iets opzoekt over een onderwerp waar jouw website over gaat.

Seo bestaat uit techniek content en autoriteit

SEO bestaat uit 3 elementen: techniek, content en autoriteit. Een SEO landingspagina is het content gedeelte van SEO en daar gaan we je nu veel meer over uitleggen. 

Wat zijn SEO landingspagina’s?

SEO landingspagina’s zijn pagina’s die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines – met functies die het bijzonder aantrekkelijk maken voor de algoritmen die beslissen of een pagina al dan niet waardevol is voor zoekers. 

Het doel van een SEO landingspagina is om met behulp van deze pagina meer verkeer uit Google te krijgen. Dit kan in de vorm zijn van een blog of landingspagina over een bepaald onderwerp. 

Maar hoe werkt het algoritme van Google en waar moet je aan voldoen om hoger in Google te kunnen komen?

Het algoritme van Google 

Net als een chef-kok die zijn recept voor een beroemde “geheime saus” beschermt, staat ’s werelds grootste zoekmachine erom bekend de details van zijn eigen algoritme geheim te houden.

In de loop der jaren heeft Google steeds meer geleerd over wat pagina’s waardevol maakt voor zoekers. Ze hebben talloze algoritme-updates doorgevoerd – de grote zijn vernoemd naar dieren, zoals ‘Hummingbird’, ‘Panda’ en ‘Penguin’.

Hoe leuk de namen van deze algoritme-updates ook klinken, ze zijn het niet. Google’s updates hebben de reputatie opgebouwd dat ze zoekmachine-optimalisators (mensen die bezig zijn met SEO) veel hoofdpijn bezorgen en hele netwerken van websites uit de SERP’s verwijderen.

Vroeger was het een stuk makkelijker om hoog te scoren in Google. Mensen gebruikten “black hat” tactieken zoals keyword-stuffing, link farming, en stiekeme redirects om naar de top van de zoekresultaten te schieten.

Veel sites die van dergelijke technieken profiteerden, zijn er nooit meer bovenop gekomen en iedereen die het nu nog probeert, loopt het risico op de zwarte lijst van Google te belanden. Dit kan ervoor zorgen dat jouw website nooit meer in de zoekresultaten van Google zal komen.

Daarom kunt je je het beste richten op het verdienen van zoekmachineverkeer op de juiste manier – door een waardevolle landingspagina te maken voor mensen die op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt.

Hoe maak je een SEO-landingspagina

Ondanks dat Google zijn algoritmes geheim houdt en niemand écht weet hoe je het algoritme 100% in je voordeel kunt gebruiken, zijn er wel een aantal bekende principes die mensen hebben ontdekt. Deze principes kunnen jouw pagina een groot voordeel geven op SEO gebied.  

1. Geef een duidelijke URL-structuur

Wanneer je een SEO landingspagina maakt, zorg er dan altijd voor dat deze een goede URL-structuur heeft. Hiermee bedoelen we dat de URL geen rare tekens als “&”, “!” of “#” bevatten. Houdt de URL schoon en zorg ervoor dat het zoekwoord waarvoor je de pagina maakt in de URL verwerkt zit. Zoals je kunt zien is de URL van deze pagina: /wat-is-een-seo-landingspagina/. Deze URL bevat het zoekwoord “SEO landingspagina” en bevat geen aparte tekens waardoor de URL structuur schoon en duidelijk is. Dit geeft een groot SEO voordeel op je webpagina.

2. Bepaal je zoekwoorden

Dit is erg belangrijk. Dit is het deel waar je de woorden kiest waarmee je hoog in Google wilt komen te staan.

Zoekwoordenonderzoek kan een heel lang en moeizaam proces zijn. Maar zoals met alles, hoe meer onderzoek je doet, hoe beter je voorbereid zult zijn.

De verkorte versie ziet er ongeveer zo uit:

Maak een lijst van de termen die relevant zijn voor jouw pagina en probeer uit te vinden welke combinaties van die termen (long-tail keywords genoemd) iemand zou kunnen intypen in Google.

Bijvoorbeeld, voor onze eigen website willen we graag bovenaan staan voor de term “website laten maken”. Helaas is deze term erg competitief en zal het langer duren om een goede positie te krijgen in Google. Daarom is het soms slimmer om in te zetten op deze zogeheten “long-tail keywords”. Daarom hebben wij zelf een SEO landingspagina gemaakt voor de term “website laten maken Leiden”. Naast dat het makkelijker is om voor deze term hoog te scoren in Google, is deze zoekopdracht ook nog eens specifieker. Iemand die een website wilt laten maken door iemand in Leiden komt zo bij ons terecht en zal eerder tot een aankoop overgaan. 

3. Plaats de zoekwoorden strategisch op jouw landingspagina

Zodra je jouw zoekwoorden hebt bepaald, wil je deze op strategische plekken op de landingspagina plaatsen. Maar welke plaatsen zijn dit? Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Title tag: Dit is de titel van je pagina. Het is de grote blauwe link die een pagina vertegenwoordigt op SERP’s, en het wordt weergegeven bovenaan de pagina in de tabbladen van je browser. Maak je titel aantrekkelijk om doorklikken te stimuleren.

Metabeschrijving: Dit is de korte beschrijving van de pagina die je onder de titel in SERP’s ziet. Gebruik het om de zoeker een idee te geven van wat ze op de pagina gaan vinden als ze doorklikken.

Tip: De titel tag en metabeschrijving van je pagina kan je gemakkelijk zelf instellen via de Yoast SEO plugin.

Header tags: HTML title tags zijn gerangschikt in een hiërarchie van H1 tot H6. Je pagina zou maar één H1-tag moeten hebben en dat zou je hoofdkop moeten zijn. Als je subkoppen onder die H1 wilt hebben, gebruik dan H2’s. Als je van plan bent om subkoppen onder je H2’s te zetten, gebruik dan H3’s, enzovoort, enzovoort. Dit geeft prioriteit aan je inhoud. Als je woorden in een H1 zet, zeg je tegen Google: “Dit zijn de belangrijkste woorden op mijn pagina.”

Bestandsnamen van afbeeldingen: Probeer je afbeeldingen altijd beschrijvende bestandsnamen te geven. Omdat Google je afbeeldingen niet fysiek kan zien, moet het afgaan op de geschreven beschrijving die je deze afbeeldingen geeft in de bestandsnaam. Een afbeelding titel die jouw zoekwoorden bevat zal helpen met ranken. Ook is van belang dat je jouw foto een alt-tekst geeft. Met een alt-tekst in je foto weet Google nog beter waar de foto over gaat. 

De tekst: Je zoekwoorden moeten een aantal keer worden genoemd in je tekst, maar spaarzaam. Door ze te veel te gebruiken, een tactiek die bekend staat als “keyword stuffing”, loop je het risico gestraft te worden door Google. Zorg ervoor dat je jouw zoekwoord in ieder geval één keer gebruikt in in de eerste alinea. Zorg er vervolgens voor dat je jouw zoekwoord nog een aantal keer laat terugkomen in de tekst. Wanneer je een tekst schrijft van 1000 woorden, probeer je zoekwoord dan zo’n 8-10 keer in de tekst terug te laten komen. 

4. Maak je geen zorgen over de lengte van je pagina

Van oudsher horen we dat zoekmachines lange content verkiezen boven korte. 

Hoewel gegevens hebben aangetoond dat lange inhoud hoog scoort in zoekmachines, gaat het volgens Neil Patel meer om correlatie dan om causatie.

Dit is wat we bedoelen: Er is geen afdoend bewijs dat alleen het verhogen van het aantal woorden je SERP-positie zal verhogen. Het feit dat niet alle content in lange vorm goed scoort is daar het bewijs van.

Waarom is de meeste hoog scorende content dan lang?

Neil veronderstelt dat dit niet komt door het hoge aantal woorden, maar omdat het goed onderzocht is en vol waardevolle informatie zit – wat meer lezers, meer shares en meer clicks aantrekt. Dit alles geeft Google het signaal dat uw pagina een hogere ranking verdient.

Dus maak je bij je landingspagina’s geen zorgen over de lengte. Als je nog steeds bang bent dat te veel tekst jouw lezer wegjaagt, probeer dan gebruik te maken van inklapbare accordion teksten op je website. 

Uiteindelijk is het belangrijkste om dit te onthouden: benadruk kwaliteit boven kwantiteit en Google zal je belonen.

5. Zorg voor backlinks naar je pagina

Mensen naar je pagina laten linken is nog steeds de nummer één manier om je positie in zoekmachines organisch te verbeteren. Maar waarom? Wanneer jouw website veel linkjes ontvangt van andere websites met autoriteit, laat dit aan Google zien dat deze websites jouw website ook belangrijk vinden. Dit geeft Google een goede reden om jouw website hoger in hun zoekmachine te plaatsen. Hoe meer linkjes er naar jouw website gaan hoe meer “stemmen” jouw website krijgt en dat is een goed teken in de ogen van Google. Maar hoe zorg je voor deze backlinks naar je website?

Er zijn veel verschillende manieren, maar een combinatie van goede inhoud en gerichte outreach is een beproefde en ware methode om links te bouwen.

Ten eerste: Creëer originele content. Maak handige infographics, kom met nieuwe statistieken, schrijf mooie cases etc. Hoe origineler en waardevoller jouw inhoud is, hoe beter het zal worden ontvangen.

Ten tweede: Identificeer de spelers in je branche. Gebruik een combinatie van verwijzingen van vrienden, e-mail speurwerk en social media onderzoek om de contactinformatie te vinden van mensen die jouw inhoud relevant zoude kunnen vinden.

Ten derde: Benader deze personen/bedrijven/blogs met e-mails of bel ze op. Laat weten dat je content hebt die interessant is voor deze partijen en vraag of ze jouw content willen gebruiken op hun website in ruil voor een backlink. 

Denk bij linkbuilding wel aan het volgende: niet alle links hebben evenveel waarde. Een link van een kleine blog met een paar bezoekers per maand zal lang niet zo veel waarde hebben als de blog van bijvoorbeeld een groot bedrijf als CoolBlue. 

7. Versnel je pagina

Pagina snelheid is een van de weinige SEO ranking factoren Google is naar buiten gekomen en bevestigd.

Aangezien, volgens Kissmetrics, 47% van de mensen verwachten dat pagina’s laden in minder dan twee seconden, en 40% van de mensen een pagina verlaat na drie seconden is het erg belangrijk dat je pagina snel is. Dit verbetert de gebruikerservaring van jouw websitebezoekers.

Je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld Pingdom om te zien hoe snel jouw pagina is. Wanneer je website te langzaam is kan je de volgende tips gebruiken om deze sneller te maken:

  • Kleinere afbeeldingsbestanden te gebruiken die geen afbreuk doen aan de kwaliteit.
  • Over te schakelen naar een snellere webhost.
  • Alle plugins of extensies uit te schakelen die uw pagina niet gebruikt.

8. Maak je content deelbaar

Van sociale indicatoren zoals Retweets, Facebook shares en “+1’s” werd ooit gedacht dat ze direct invloed hadden op de SEO van een pagina.

Maar in de afgelopen jaren heeft Google uitdrukkelijk gezegd dat zijn algoritme dat niet doet.

Dit leidde tot een aantal studies die een verband aantoonden tussen sociale signalen en zoekresultaten. Deze bewezen allemaal niets, net zoals de relatie tussen lange content en hogere SERP positie.

Maar omdat Google zegt dat sociale indicatoren geen directe invloed hebben op SEO, betekent dat niet dat je sociale media moet negeren. Er zit iets meer achter die correlatieve studies dan je op het eerste gezicht zou denken.

De reden dat veel hoog gerangschikte pagina’s zoveel sociale indicatoren hebben, komt omdat deze pagina’s hoge kwaliteit informatie bevatten. Als gevolg daarvan wilden mensen ze delen op Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Ze ranken dus niet goed door de social shares, maar ze krijgen zoveel social shares omdat ze goed ranken door de goede content op de pagina. 

Nogmaals, het komt terug op het produceren van kwalitatief hoogwaardige inhoud. Maak gebruik van social proof door knoppen op je pagina te zetten waardoor mensen gemakkelijk jouw content kunnen delen op social media. Ook hierdoor zullen meer mensen jouw content tegenkomen en gaan lezen.