“Waarom heeft mijn website geen groen slotje?”. “Heb ik een SSL certificaat nodig voor mijn website?”. “Wat is SSL?”. Dit zijn vragen die ik vaak te horen krijg. Voor velen is SSL een mysterieuze internetafkorting. In deze blog zal ik zorgvuldig uitleggen wat SSL en een SSL certificaat is. Ook leg ik uit waarom het belangrijk is en hoe jij het kan gebruiken voor je website.

Wat is SSL?
SSL is een afkorting die staat voor Secure Socket Layer. Als een website gebruik maakt van SSL betekent dit dat er een versleutelde verbinding is tussen de server van de website en jouw computer.
Via deze verbinding wordt data heen en weer gestuurd, en omdat het versleuteld is kan een derde partij niet meelezen. Dat komt omdat de data versleuteld is door middel van een cryptografisch algoritme.
SSL certificaten
Bij een SSL verbinding hoort ook een SSL certificaat. Dit is een bestandje die geldt als bewijs voor een werkende en vertrouwde SSL verbinding. In dit certificaat staan een heleboel gegevens, zoals de naam van de certificaathouder, de geldigheidsduur, en informatie over de uitgifte van het certificaat.
Om een website te herkennen die gebruik maakt van een SSL certificaat, kan je naar de volgende punten kijken:
– In de adresbalk kan je een groen slotje vinden als de SSL actief is. Je kan hier op klikken om alle openbare gegevens van dit certificaat in te kunnen zien. Als er geen SSL actief is, zal dat ook aangegeven worden door jouw browser.
– De URL van het domein begint met https://. Dit is een verschil met http://, omdat een domein met actieve SSL een extra s heeft. Die staat voor – drie keer raden – het woordje secure.

Sleutels
Ook bevat dit certificaat sleutels die worden gebruikt voor het cryptografisch algoritme. Dit zijn twee sleutels: een public key en een private key. Als jij data uitwisselt met een website, bezitten jullie allebei over dezelfde public key. De private key is voor beide partijen anders.
De SSL verbinding maakt gebruik van alle sleutels om alle data te coderen. Een partij die dus niet in bezit is van een private key en de public key is niet in staat om ook maar iets van de data op te nemen.
Meer over cryptografische sleutels lezen? Klik op deze link.
Waarom is SSL belangrijk?
Het is belangrijk dat jouw website in bezit is van een SSL certificaat. Waarom? Hier zijn een aantal redenen:
Het schept meer vertrouwen bij de bezoekers van jouw website.
Een groen slotje voor jouw URL betekent dat je te maken hebt met een veilige verbinding tussen de bezoekers en de website. Als jouw website geen SSL certificaat heeft kan het zelfs voorkomen dat sommige browsers een waarschuwingsscherm laten zien voordat iemand de website bezoekt. Dit kan erg afschrikkend werken.
Het is goed voor de SEO.
Zoekmachines beoordelen jouw website op een heleboel factoren. Of die in het bezit is van een SSL certificaat weegt zwaar mee. Dus als jouw website een SSL certificaat heeft wordt je beloond met een hogere positie op de zoekmachineresultaten.
SSL certificaten zijn verplicht.
Volgens de AVG-wetten is het verplicht om een versleutelde verbinding aan te bieden op jouw website als je persoonsgegevens verwerkt. Zorg dus niet dat je in overtreding bent!
Het werkt cybercriminaliteit tegen.
Het is al eerder benoemd in deze blog. Versleuteld dataverkeer zorgt ervoor dat een derde partij niet mee kan lezen. Als een crimineel in handen komt van jouw data is het mogelijk dat je slachtoffer kan worden van een misdrijf. In de blog Waarom is website security belangrijk? kan je hier meer over lezen.

Hoe activeer ik een SSL certificaat?
Er zijn dus genoeg redenen om een SSL verbinding te activeren voor jouw website. Als jouw website nog niet gebruik maakt van SSL is het de hoogste tijd om het aan te zetten. De meeste webhosting bedrijven bieden aan om een SSL certificaat uit te geven voor jouw domein. Vaak wordt het inbegrepen in hun pakketten. Zo niet, is het handig om contact met ze op te nemen!
Bij Ferbis staan wij klaar om jou te helpen met het opzetten van een SSL-verbinding voor jouw website. Neem contact met ons op voor een gratis offerte.