Je hebt er vast wel een keer van gehoord: HTML-tags zoals H1, H2 en ga zo maar door. Bij on-page SEO (zoekmachine optimalisatie) is het belangrijk dat je op een juiste manier gebruik maakt van HTML headings. In deze blog leggen we jou uit waarom.

Wat is HTML?

Velen zijn al bekend met HTML. Voor degenen die niet weten wat het is: HTML is een opmaaktaal die wordt gebruikt voor de weergave van webpagina’s op jouw browser. In de afbeelding hieronder zien we een voorbeeld van een HTML-bestand.

Voorbeeld HTML heading

Wat zijn HTML-tags?

Je ziet dat er veel gebruik gemaakt wordt van deze haakjes: < en >. In het Engels worden dit ook wel brackets genoemd. Tussen deze brackets staan letters, zoals <html>, <head>, <h1>. Dit zijn HTML-tags. Deze tags worden gevolgd door inhoud, en afgesloten met een ander soort tag, eentje met een /-teken, zoals </h1>.

De inhoud tussen de twee HTML-tags krijgt hierdoor een bepaalde eigenschap. Alles wat tussen <html> en </html> valt krijgt als eigenschap dat het een HTML-document is. In een ander voorbeeld, in een tekst waar een woord tussen de tags <b> en </b> valt wordt dikgedrukt, zoals hier.

Header tags

Header tags, ofwel HTML headings, zijn HTML-tags die worden gebruikt om tussenkopjes aan te duiden. Deze worden aangeduid met H1 tot en met H6. In deze headings zit een hiërarchie. H1 is het belangrijkst, en wordt vaak gebruikt voor de titel van de pagina of het artikel.

Vergelijkbaar met een boek heb je vervolgens hoofdstukken die met een H2 header worden aangegeven, en subkoppen met een H3 of lagere heading.

SEO-voordelen van HTML headings

Als een zoekmachine door de code van jouw website kruipt, kijkt het ook naar de HTML headings. Deze kunnen aanduiden hoe relevant de content is op de webpagina. De zoekmachine kijkt ook of de structuur klopt.

Bovenaan in Google komen

Het is ook goed om te weten dat je maar één H1 heading per pagina moet hebben. Want als een boek meerdere titels op de kaft heeft, klopt dat toch ook niet?

Goed gebruik van HTML headings kan dus positief zijn voor jouw positie op zoekmachines zoals Google, en slecht gebruikt kan je positie verslechteren.

Hoe maak ik goede HTML headings?

Het is belangrijk om een aantal dingen te onthouden bij het maken van HTML headings. Deze zijn als volgt:

Maak verstandig gebruik van zoekwoorden

Als jij op Google gevonden wilt worden voor het woord ‘Loodgieter Leiden’, zorg dat je dit kan terugvinden in de HTML headings, vooral op H1-niveau! Let op dat je hier niet in overdrijft, want dat brengt ons naar het tweede punt.

Vul headings in voor websitebezoekers, en niet voor Google

Het allerbelangrijkste in jouw teksten leesbaar te maken voor de mensen die jouw website bezoeken, omdat dit immers potentiële klanten zijn. Als je <h1>LOODGIETER LEIDEN LOODGIETER LEIDEN LOODGIETER LEIDEN</h1> bovenaan jouw pagina zet, levert het geen extra voordelen op voor jouw positie. Het werkt eerder afschrikkend voor bezoekers.

Gebruik HTML headings alleen voor titels en tussenkopjes

Op sommige websites zie je dat HTML headings gebruikt worden voor normale teksten, om deze bijvoorbeeld opvallender te maken. Dit werkt echter averechts voor jouw positie op zoekmachines. Probeer dit dus te vermeiden!

Meer weten over HTML headings of SEO?

Bij Ferbis zijn wij gespecialiseerd in het opzetten van op-maat-gemaakte SEO-campagnes. Daarnaast zijn onze websites altijd SEO-ready. Neem contact met ons op om hier meer over te weten.