Ben jij eigenaar van een WordPress-website en ben je ontevreden met de snelheid daarvan? Gelukkig hebben wij de belangrijkste tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen met het sneller maken van jouw website. Na het lezen van deze blog bezit je genoeg kennis om de ervaring van jouw websitebezoekers een stuk beter te maken. Want wie houdt er nou niet van een goed lopende en snelle website?
De oorzaken
Voordat je aan de slag gaat met het sneller maken van jouw WordPress website is het belangrijk om te weten waar je mee te maken hebt. De snelheid – met name de opstartsnelheid – van jouw website is afhankelijk van verschillende factoren. De meest voorkomende factoren zijn:
Code
Als een website teveel gebruik maakt zware CSS en JavaScript bestanden kan dit het opstartproces van de site verstoppen. Vergelijk het met veerpont die auto’s van de ene naar de andere kant van een rivier brengt. Als een hele grote groep monstertrucks naar de overkant moet kan de pont maar een aantal voertuigen meenemen, en duurt het dus langer voordat de hele groep aan de overkant is. Hetzelfde gebeurt bij je website. Als je de passagiers van deze trucks samen in één wagen zet kan de pont iedereen in een enkele rit meenemen.

Zo kan je de CSS en JavaScript bestanden combineren. Hier zijn verschillende plugins voor die je kan gebruiken op WordPress. Eén daarvan is Autoptimize. Deze plugin minimaliseert de code en combineert de bestanden, waardoor je WordPress website minder bestanden hoeft te laden.
Afbeeldingen
Een ander belangrijke factor die verschil kan uitmaken zijn de afbeeldingen op jouw website. Voor een strak webdesign is het inderdaad belangrijk om gebruik te maken van mooie en scherpe afbeeldingen. De keerzijde hiervan is dat afbeeldingen die omvangrijk zijn in bestandsgrootte nadelig werken op de opstarttijd van je webpagina’s.
Om dit te voorkomen is het handig om bij het bouwen van de website alle afbeeldingen te controleren op bestandsgrootte. Jouw afbeelding van 4MB kan even scherp zijn op 1MB, en zelfs een flink stuk lager dan dat.
Natuurlijk zijn er ook WordPress-plugins die jou hiermee van dienst kunnen zijn. Wij maken gebruik van Smush. Met de gratis versie kan je Lazy-Loading aanzetten. Dit houdt in dat de afbeeldingen pas worden geladen als de gebruiker naar de afbeeldingen scrolt. Met de premium-versie kan je ook alle afbeeldingen in één klap optimaliseren, waardoor de netwerk-payload lager wordt.
Onnodige widgets en plugins
Bij de gemiddelde WordPress-website is de kans hoog dat er gebruik gemaakt wordt van een groot aantal plugins en verschillende widgets. Helaas kunnen deze features een negatief effect hebben op de snelheid van jouw website.
Bijvoorbeeld, het is natuurlijk erg tof om een Google Maps-kaart te laten zien zodat je klanten weten waar ze jullie kunnen vinden. De keerzijde is dat zo’n toepassing een enorm deel van de laadtijd in beslag neemt.
Maak daarom een verstandige keuze bij de hoeveelheid die je wilt laten zien op je webpagina’s. Als je het gevoel hebt dat jouw website een plugin of feature prima aankan, go for it! Daar is WordPress voor gemaakt. Maar als je bij wijze van spreken rustig een bakje kan zetten voordat de pagina nog bijna klaar met laden is, haal ze meteen weg!
Meten is weten
Op het internet staan verschillende tools die kunnen meten in hoeveel seconden jouw website opstart. Wij maken vaak gebruik van Pingdom. Deze tool is eenvoudig om te gebruiken. Vul de URL van jouw website in, druk op de knop en voilà, je krijgt een heleboel informatie over de snelheid van jouw website. Maar waar moet je allemaal naar kijken?

Opstartsnelheid
De opstartsnelheid van jouw WordPress website wordt gemeten in seconden. Er is een vuistregel bij het aantal seconden als indicatie van de kwaliteit van de pagina.
Sneller dan 3 seconden: Bovengemiddeld
Tussen 3 en 7 seconden: Gemiddeld
Trager dan 7 seconden: Ondergemiddeld
Paginagrootte
De paginagrootte toont aan hoeveel geheugen geladen moet worden om jouw website op te starten. In december 2020 was de gemiddelde paginagrootte op de desktop-versie van een website 2 MB, en voor een mobiele versie 1,9 MB. Als je hier in de buurt zit, zit je meestal wel goed. Zodra jouw website meer dan 10MB gebruikt, is het tijd om heroverwegingen te maken over je website.
Requests
Als je naar een website gaat, maakt jouw browser aanvragen bij een server om alle bestanden van de website te kunnen laden. Een zo’n aanvraag wordt opgeteld bij het aantal ‘requests’ die worden gemaakt. Het gemiddelde aantal requests voor een webpagina zit tussen de 69 en 75. Het is absoluut niet erg als je hier een beetje van afwijkt, maar het is altijd beter om dit getal laag te houden.
Om hulp te krijgen bij het optimaliseren van de snelheid van jouw website kan je gerust contact met ons opnemen! Of neem een kijkje bij onze andere diensten.